İyilik Peşinde Koş (İPK), dünyada sadece yardımseverlik koşusu için yapılmış ilk dijital kaynak yaratma platformu. ADIM ADIM için Cloutteam ekibi tarafından Salesforce uygulaması ile oluşturulan platform, kısa zamanda hedefe ulaştı. ADIM ADIM Kurucu üyesi ve Kaynak Geliştirme Sorumlusu İ. Renay Onur, İPK’yı kullandıkları ilk koşularında topladıkları bağışın geçen yıla göre yüzde 10 arttığını söylüyor. “Önümüzdeki yıl platforma girecek yeni Sivil Toplum Kuruluşları’yla 2015’te 2 katı bağışa ulaşacağız, buna eminim” diyor.
Adım Adım spor aracılığıyla bireyleri, toplumsal sorunların çözümü için harekete geçiren bir oluşum. 2007 yılında kurulan bu oluşum, sivil toplum kuruluşları ile bireysel bağışçıları koşu organizasyonlarında bir araya getirerek Türkiye’deki gönüllülüğü ve bağışçılığı geliştirmeyi hedefliyor. ADIM ADIM kapsamında düzenlenen yardımseverlik koşularına katılan bireyler, spor yaparak güvenip benimsedikleri STK’lar (Sivil Toplum Kuruluşları) için kaynak yaratıyor. Bütün operasyon şu anda sayısı 50’ye ulaşan gönüllüler tarafından yürütülüyor.
Bu oluşum son olarak Kofana’in Salesforce uygulamasıyla birlikte “İyilik Peşinde Koş” platformunu hayata geçirdi. İyilik Peşinde Koş (İPK), ADIM ADIM’ın desteklediği siviltoplumkuruluşlarınınprojeleriiçinkoşmak isteyen gönüllülerin kullanacağı bir yardımseverlik koşusu web platformu. ADIM ADIM’ın 8 yıl boyunca 7 bin koşucu ve 66 bin bağışçı sayesinde biriktirdiği tecrübeleri sonucunda ortaya çıkan platform, dünyada sadece yardımseverlik koşusu için yapılmış ilk dijital kaynak yaratma platformu olarak da öne çıkıyor.
Bu platformu kullanmaya başladıkları ilk koşularında hedeflerine ulaştıklarını açıklayan ADIM ADIM Kurucu üyesi ve Kaynak Geliştirme Sorumlusu İ. Renay Onur, İPK’yı kullandıkları ilk koşularında topladıkları bağışın geçen yıla göre yüzde 10 arttığını söylüyor. “Önümüzdeki yıl platforma girecek yeni STK’larla 2015’te 2 katı bağışa ulaşacağız, buna eminim” diyor.
ADIM ADIM Kurucu üyesi ve Kaynak Geliştirme Sorumlusu İ. Renay Onur, ADIM ADIM projesinden ve İyilik Peşinde Koş platformunun nasıl oluştuğunu ve bu projelerle ilgili hedeflerini anlattı.
ADIM ADIM projesinden biraz bahseder misiniz? Ne zaman ve ne amaçla başlandı?
ADIM ADIM bir platform olarak 2007 yılında kuruldu ve ilk kolektif yardımseverlik koşusu 2008 yılında Antalya’da yapıldı. ADIM ADIM, bir yandan spor aracılığıyla bireyleri toplumsal sorunların çözümü için harekete geçirirken, bir yandan da sivil toplum kuruluşları (STK) ile bireysel bağışçıları daha sıcak daha eğlenceli ortamlarda bir araya getirerek Türkiye’deki gönüllüğü ve bağışçılığı geliştiriyor. Sonuçta bireyler ve STK’lar arasındaki kopukluk giderilirken, toplumsal değişim, demokratikleşme ve kalkınma yolunda daha hızlı ve sağlam adımların atılması sağlanıyor. ADIM ADIM oluşumu esasında yurt dışından tanıdık bir modeli – spor aracılığıyla kaynak yaratmayı hedefleyen “yardımseverlik koşusu”nu – yepyeni bir yaklaşımla yorumluyor. ADIM ADIM’a katılan bireyler spor yaparak güvenip benimsedikleri STK’lar içinkaynakyaratıyor,ADIMADIMileçalışanSTK’larise hem daha etkin projeler yürütebilmek için maddi kaynak sahibi oluyor hem ADIM ADIM’dan ve diğer STK’lardan aldıkları danışmanlıklarla daha şeffaf, hesap verebilir, topluma kendini daha iyi anlatan kuruluşlar haline geliyor. ADIM ADIM STK’ların kendi yardımseverlik koşusu takımlarını kurmalarına aracılık etmeyi, ADIM ADIM’ı Türkiye’nin diğer şehirlerine taşımayı planlıyor.
Türkiye’deki proje uygulamasından biraz daha detaylı olarak söz eder misiniz?
ADIM ADIM oluşumunun 8 yıllık tecrübeleri sonucu biriktirdiği bilgi birikimini daha ölçeklenebilir hale getirmek amacıyla bir web platformu projesi oluşturduk. Bu projeyle hedeflenenler: Uzun ve biraz da karışık olan yardımseverlik koşusu deneyimini kolaylaştırarak, yardımseverlik koşusu yapmaya niyetlenecek kişi sayısını artırmak. Kampanya başlatan koşucu sayısını ve koşucuları destekleyen bağışçı sayısını artırmak. Süreçleri otomatik hale getirerek desteklenen STK sayısı ile koşu sayısını artırmak. Koşu sonrası STK’larla bağı kopan koşucu ve bağışçıların STK’larla bağlarını daha kalıcı hale getirebilmek. Bu bizim neredeyse 5 yıldır hayalini kurduğumuz bir hayaldi. İPK’nın ana sponsorunu Eker, Adım Adım ana sponsoru New Balance ve Wings for Life sayesinde gerçekleştirebilecek kaynağa kavuştuk. Sosyal girişim yuvarla ekibi ise ödeme sistemi konusunda ciddi bir gönüllü destek verdi. Ancak bu sayede ve Kofana sayesinde gerçekleşebildi.
Peki şimdiye kadar ne tür projeler gerçekleştirdiniz, kaç kişi katıldı, ne kadar gelir elde ettiniz?
2008 yılından İyilik Peşinde Koş platformunu kullanmaya başladığımız ana kadar 5 bin 79 koşucu yardımseverlik koşusu yaptı. Bu koşucular aracılığı ile 65 bin bağışçı 8 STK’ya 9,2 milyon TL bağış yaptı.İyilik Peşinde Koş (İPK)’u kullandığımız bu ilk koşumuzda ise 1.500 koşucu 20 bin bağışçıdan 2 milyon TL bağış aldı.
Bireysel gönüllülük konusuna odaklısınız. Türkiye bu konuda ne durumda?
Bu sorunun çok net bir cevabı var: İngiliz Charity Aid Foundation tarafından Gallup’a yaptırılan ve 140 ülkede 5 yıldır yapılan araştırmaya göre Türkiye bu konuda yüzde 5 ile sondan 4’üncü sırada. Ülke olarak gidecek çok yolumuz var.
Türkiye’de genel tablo bu durumdayken iş dünyasının ADIM ADIM Projesi’ne ilgisi ne düzeyde?
Giderek artıyor. 5 yıldır yardımseverlik koşularını kurumların gündemine sokmaya çalışıyoruz. Bunun nedeni de şu: çalışanlar, toplumu ve sorunlarını kucaklayan bir yerde çalışmak istiyor. Günümüzde şirketler sadece ekonomik büyüklüklerle değil, beğeni parametresiyle de değerlendiriliyor. Çalışanlar eğlenerek ve takım olarak sosyal sorumluluk projelerine katkıda bulunabiliyor. Bu koşular çalışan sağlığını destekliyor. şirketlerin daha iyi tanınması için harika ve çok eğlenceli bir fırsat yaratıyor. Son 2 yıldır artık bu çalışmaların meyvelerini toplamaya başlıyoruz. Artık maratonlarda toplanan bağışların yüzde 40-50’si kurumsal yardımseverlik koşucuları tarafından toplanıyor.
Yaratılan sinerji için neler söyleyeceksiniz?
Gerçekçi bir cevap vereyim. şu anda yeni bir dünyadayız ve bunun farkındayız. Farkında olduğumuz başka bir konu, platformu tam tamına 1 günlük bir test süresi ile devreye aldık, herhalde başka hiç bir ürünle koşucular ve kurumlardan oluşan binlerce kullanıcılık önemli bir kullanıcı grubunun karşısına 1 günlük bir test ile çıkamazdık, ancak Salesforce ile çıktık. Projenin ortasında devreye almaya karar verdiğimiz Yuvarla adında yeni bir ödeme sistemi ile çok kısa sürede entegre olarak, ödemeyi kolaylaştıran ve bağış artışına direk etkisi olan bir yapı sunduk. Elde ettiğimiz zengin veri sayesinde çok fazla analiz imkanına kavuştuk, ölçmek istediğimiz Kritik Başarı Faktörlerini, yarış öncesi ve sonrası raporlama ve takip süreçlerimizi oturtmaya çalışıyoruz. Platformun ve sinerjinin asıl büyük etkisini bu yarışta edindiğimiz deneyimleri yeni yarışlara aktardığımız önümüzdeki 1 yıl içinde yaşayarak hissedeceğiz.
Son ADIM ADIM koşusu nasıl geçti, hedefinize ulaştınız mı?
Hedefimize ulaştık. İPK’yı kullandığımız bu ilk koşumuzda 1.500 koşucu, 20 bin bağışçıdan 2 milyon TL bağış aldı. Bu oran geçen senenin yüzde 10 üzerinde.
Gelecek yıllara yönelik yeni projeleriniz var mı?
Hedef çalışmamızı Aralık ayı içinde yapacağız. Ama tahminimi sorarsanız önümüzdeki yıl platforma girecek yeni STK’larla 2015’in 2 katı bağışa ulaşacağız, buna eminim.
“BAĞIŞLAR BÜYÜK ARTIŞ GÖSTERDİ”
FUNDA VURAL / CLOUDTEAM KURUCU ORTAĞI
SOSYAL SORUMLULUK MODELİ Kofana, Salesforce.com’un Türkiye yetkili satıcısı olarak sadece satış, hizmet ve kalite prensiplerini değil sosyal sorumluluk prensiplerini de benimsiyor ve bu doğrultuda hareket ediyor. Salesforce.com kurulduğu günden beri 1-1-1 adını verdiği sosyal sorumluluk modelini uyguluyor. Bu modelle çalışanlar, zamanının yüzde 1’ini, ürünlerinin yüzde 1’ini ve varlıklarının yüzde 1’ini sosyal sorumluluk projelerine aktarıyor, dünyada 26 bin STK’yı destekliyor.MARATONDA TANIDIM Kofana ekibi olarak sosyal sorumluluk önem verdiğimiz bir konu ve bireysel olarak çeşitli STK’lara destek verme gayretindeyiz. Geçtiğimiz yıl İstanbul Maratonu’nda koşmaya karar verdiğimde ADIM ADIM’ı tanıdım, çaylaklar Grubu’na dahil oldum ve hem ADIM ADIM’ı hem destek olunan projeleri, koşarak bağış toplama yaklaşımını tanıdıkça hayran oldum.
Ekip arkadaşlarımla ADIM ADIM yaklaşımını ve bu yaklaşıma Sales- force uygulaması ile katabileceklerimizi değerlendirince, bu projede birlikte çalışma yolunda girişimde bulunduk. çok severek hayata geçirdiğimiz İyilik Peşinde Koş platformu projesine başladık.
EN BÜYÜK MOTİVASYON ADIM ADIM projesi hem çok keyifli hem zorlu bir projeydi. ADIM ADIM yönetimi ile birlikte, kullanıcı sayısı yüksek, tüm kullanıcıların gönülleriyle sevgiyle dahil oldukları ve örneği görülmemiş, dünyada ilk defa sadece koşarak bağış toplama amaçlı oluşturulmuş bir platform kurduk. Hedef belli bir sürede kişi ve kurumlara yardımseverlik etkinliğini tanıtmak, transparan bilgi sunmak, kolay kullanım, hem kişisel gizlilik ve motivasyon, hem kişi ve gruplar arasında rekabet yaratıp bağışları artırmak. Bağışların geçtiğimiz yıllara göre büyük artış göstermesi, yeni üyelerin bu harika ortamda kolaylıkla kampanyalarını yaratmaları ve bol bağış toplamaları bizim için en büyük motivasyon ve mutluluk.